Wat is sportstapelen?

Filmpjes

Bekijk het met eigen ogen: sportstapelen door de wereldtop in dit filmpje. Meteen een mooi overzicht van alle mogelijke disciplines op wedstrijden.

Meer beeldmateriaal op het YouTube-kanaal van Speed Stacks Belgium.

Stapelen als sport

Sportstapelen is een opwindende individuele en ploegsport waarbij deelnemers van alle leeftijden bliksemsnel twaalf speciaal ontworpen bekers opstapelen in piramidevormen en weer afstapelen in de juiste volgorde. Individuele sporters racen tegen de klok, terwijl ploegen tegen mekaar strijden in spannende duels. In deze sport bestaan er verschillende disciplines.

Iedereen is er weg van

Het grote succes van sportstapelen is dat het zo ontzettend plezierig en uitdagend is. Bovendien kan iedereen het snel onder de knie krijgen. Zowel kinderen als volwassenen zijn er weg van en nemen aan wedstrijden deel. De aard van de sport zorgt ervoor dat verschillen tussen atletische en niet-atletische deelnemers verdwijnen.

Populair alom

Sportstapelen is razend populair in de Verenigde Staten waar het zijn opmars begon eind jaren '90. Daarna verspreidde het zich snel naar andere landen. Ook Duitsland is al met storm genomen. Vooral scholen dragen deze snelle en uitdagende sport op handen. Momenteel is sportstapelen op meer dan 33 000 scholen in 27 landen wereldwijd opgenomen in het lessenpakket lichamelijke opvoeding of als schoolwerking. Op het laatste wereldkampioenschap waren maar liefst 18 landen vertegenwoordigd.

Iedereen kan sportstapelen, ongeacht leeftijd, achtergrond en fysieke mogelijkheden. Zowel geoefende sporters als weinig actieve deelnemers kunnen genieten van deze sporttak waar energie, vaardigheid en opwinding sleutelwoorden zijn.